فهرست مطالب

نشریه مدیریت استاندارد و کیفیت
سال دهم شماره 2 (پیاپی 35، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بررسی و تبیین رابطه بین تحول فرهنگ سازمانی بر اساس مدل دنیسون و کارآفرینی در ‏سازمان های تحقیق و توسعه
    مهدی افخمی اردکانی، ابراهیم رجب پور*، امیرحمزه ملایی صفحات 1-18
    ترویج و اشاعه فرهنگ حامی کارآفرینی، به عنوان عاملی زمینه ساز، برای تمامی جوامع و سازمان های امروزی دارای اهمیت ‏و ضرورت ویژه ای است. این واقعیت که تغییرات فرهنگی خاص در هر جامعه و سازمانی رخ می دهد و این تغییرات در ‏رفتار اجتماعی و در نتیجه تصمیمات اقتصادی جامعه شکل می گیرد؛ این پرسش را مطرح می کند که آیا تغییر فرهنگی ‏بر عملکرد کارآفرینی تاثیر می گذارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مولفه های فرهنگ بر کارآفرینی در پژوهشگاه ‏صنعت نفت، انجام شده است. متغیرهای فرهنگ و ابعاد آن به عنوان متغیرهای مستقل و متغیر کارآفرینی به عنوان متغیر ‏وابسته در نظر گرفته شده است. تحقیق حاضر از لحاظ هدف از نوع کاربردی و از نظر روش از نوع توصیفی از شاخه ‏همبستگی و مبتنی بر مدلسازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری تحقیق در برگیرنده کارکنان شاغل در پژوهشگاه ‏صنعت نفت می باشد؛ ابزار اصلی گردآوری داده ها، پرسشنامه‎ ‎استاندارد‎ ‎دنیسون‎ ‎برای‎ ‎سنجش‎ ‎بعد‎ ‎فرهنگ‎ ‎سازمانی‎ ‎و ‏همچنین‎ ‎پرسشنامه‎ ‎استاندارد کوین و اسلوین‎ ‎برای‎ ‎سنجش‎ ‎بعد‎ ‎کارآفرینی سازمانی می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد ‏که رابطه مثبتی بین مولفه های فرهنگ سازمانی (درگیر شدن در کار، سازگاری، انطباق پذیری و ماموریت) با کارآفرینی و ‏همچنین، بین فرهنگ سازمانی با کارآفرینی وجود دارد. بنایراین مدیران پژوهشگاه با توسعه مشارکت‎ ‎و‎ ‎کار‎ ‎گروهی، با ‏ایجاد چشم‎ ‎اندازی‎ ‎قوی‎ ‎برای‎ ‎سازمان و توافق‎ ‎کامل‎ ‎و‎ ‎گسترده ای‎ ‎در‎ ‎مورد‎ ‎اهداف‎ ‎و‎ ‎رسالت‎ ‎سازمان می توانند‎ ‎در جهت‎ ‎سوق‎ ‎دادن‎ ‎افراد‎ ‎به سمت‎ ‎فعالیت های‎ ‎کارآفرینانه‎ ‎استفاده‎ ‎کنند.‏
    کلیدواژگان: کارآفرینی، نوآوری، فرهنگ، مدل فرهنگی دنیسون، پژوهشگاه صنعت نفت
  • بررسی کیفی رابطه بین سرمایه گذاری نهادی و ویژگی های شرکت های بورس اوراق بهادار تهران
    امیر قربانزاده، محسن حمیدیان*، محمدرضا عبدلی صفحه 2

    پژوهش حاضر با هدف بررسی کیفی رابطه بین سرمایه گذاری نهادی و ویژگی های شرکت های بورس اوراق بهادار تهران انجام شد. جامعه آماری این پژوهش، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1389 تا 1396 می باشند. در این پژوهش از روش نمونه گیری سیستماتیک استفاده شده است. نتایج نشان داد بین سرمایه گذاری نهادی و ویژگی های شرکت های بورس اوراق بهادار تهران رابطه معناداری دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری نهادی، بورس اوارق بهادار، ریسک
  • تاثیر مسئولیت اجتماعی و جهت گیری زیست محیطی بر عملکرد بازاریابی با توجه به نقش میانجی جهت گیری بازاریابی سبز (مطالعه موردی: شرکت زر ماکارون)
    طیبه فراهانی*، حسین رحمتی صفحات 19-36

    چالشی که سازمان ها با آن روبه رو هستند تغییر ارزش های اجتماعی همانند دیگر عناصر محیطی بازاریابی طی زمان است که باعث می گردد مسئولیت اجتماعی شرکت از اهمیت دوچندانی نسبت به گذشته برخوردار شود، پس به منظور اطمینان از موفقیت، عملکرد بازاریابان و محصولات و خدمات ارایه شده توسط شرکت همگام با رعایت مسایل زیست محیطی و هماهنگ با جامعه بایستی تغییر یابند. لذا در این مطالعه تاثیر مسئولیت اجتماعی و جهت گیری زیست محیطی بر عملکرد بازاریابی با توجه به نقش میانجی جهت گیری بازاریابی سبز در شرکت زر ماکارون بررسی می شود. این پژوهش، از نظر هدف در زمره پژوهش های کاربردی قرار می گیرد و از نظر نحوه گردآوری داده ها، تحقیقی توصیفی پیمایشی است. نمونه آماری آن شامل 120 نفر از مدیران و کارشناسان شرکت زر ماکارون بوده است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد استفاده شده و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS بهره گرفته شده است. نتایج حاکی از آن است که مسئولیت اجتماعی بر عملکرد بازاریابی از طریق نگرش تاکتیکی،استراتژیک و داخلی بازاریابی سبز تاثیر معنی دار و مثبتی دارد. استراتژی زیست محیطی بر عملکرد بازاریابی از طریق جهت گیری بازاریابی سبز تاثیر معنی دار و مثبتی دارد.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، عملکرد بازاریابی، بازاریابی سبز
  • بررسی تاثیر مدیریت کیفیت جامع بر پایداری شرکت از طریق اثر میانجی مدیریت دانش (مورد مطالعه: صنایع فولادی استان چهارمحال و بختیاری)
    میثم بابایی فارسانی*، حامد عزیزی فارسانی صفحات 37-58

    هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر مدیریت کیفیت جامع بر پایداری شرکت از طریق اثر میانجی مدیریت دانش می باشد. این پژوهش بر اساس هدف از نوع تحقیقات کاربردی و نیز از نظر روش جز تحقیقات توصیفی از نوع همبستگی بوده است که برای جمع آوری داده ها و اطلاعات از دو روش کتابخانه ای و میدانی و ابزار پرسشنامه استاندارد عباس (2019) با سه بعد مدیریت کیفیت جامع، مدیریت دانش و پایداری با تعداد 69 گویه استفاده شده است. برای روایی پرسشنامه از روش های همگرا، تحلیل عاملی تاییدی و روایی محتوا استفاده شده است. پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ انجام شد. در بخش آمار استنباطی از آزمون نرمالیتی داده ها، آزمون همبستگی و مدلسازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی (PLS) به وسیله ی نرم افزار Smart PLS3  بهره گرفته شده است. نتایج نشان داد تاثیر مدیریت کیفیت جامع بر مدیریت دانش با ضریب مسیر 0.628 و مقدار آماره تی 9.776 مورد قبول واقع شد. همچنین تاثیر مدیریت دانش بر پایداری شرکت نیز با ضریب مسیر 0.656 و مقدار آماره تی 9.234 تایید گردید که بین مدیریت دانش و مدیریت کیفیت جامع با عملکرد سازمان رابطه مستقیم وجود داشت. همچنین مدیریت دانش و مدیریت کیفیت جامع بر عملکرد شرکت ها  تاثیرگذار می باشد. نتایج حاصله از تحقیق حاضر می تواند به منظور ارتقای عملکرد سازمان مورد بهره برداری مدیران صنایع فولاد استان چهارمحال و بختیاری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت جامع، پایداری شرکت، مدیریت دانش، مثلث بندی متدولوژیکی
  • استانداردسازی راهبردی جهت بهبود عملکرد زنجیره تامین (مطالعه موردی برخی از صنایع خودروسازی کشور)
    محمدرضا سالمی نجف آبادی*، جواد فهیم، سهراب عبدالله زاده صفحات 59-82

    طی دو دهه اخیر، کارایی زنجیره تامین به عنوان یکی از کلیدی ترین عوامل موفقیت و رقابت سازمان ها مطرح شده است. نتایج مطالعات از اثر بخشی استانداردسازی بر تمام مراحل زنجیره تامین، حکایت داشته است و استانداردسازی را به عنوان عاملی موثر در افزایش کارایی و بازده زنجیره تامین معرفی نموده اند. در این پژوهش، در یک مطالعه توصیفی-پیمایشی و در قالب پژوهشی میدانی و استفاده از تحلیل همبستگی متغیرها، به شناسایی عوامل ناشی از استانداردسازی که منجر به بهبود عملکرد زنجیره تامین در برخی از صنایع خودروسازی کشور می گردد، پرداخته شده است و با استفاده از واریانس تبیین شده، این عوامل به ترتیب میزان تاثیرگذاری در ارتقای عملکرد زنجیره تامین رتبه بندی شده اند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که افزایش واکنش پذیری زنجیره تامین مهم ترین عامل موثر حاصل از استانداردسازی در بهبود عملکرد زنجیره تامین به شمار آمده که منجر به تسریع پاسخگویی به تقاضا شده است و گسترش بازار و فراهم سازی بسترهای رقابت در بازارهای بین المللی را حاصل نموده است. مطابق نتایج، به صنایع خودروسازی پیشنهاد شده است، علاوه بر راه اندازی واحدهای تحقیق وتوسعه استانداردها، به مشارکتی پویا با سازمان های تدوین و توسعه استانداردها، با هدف هم افزایی و کاهش هزینه های تحقیق وتوسعه و بهره مندی از سرریز دانش اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: استانداردسازی، استاندارد، زنجیره تامین، مدیریت زنجیره تامین، عملکرد زنجیره تامین
  • شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر کیفیت خدمات از طریق ارائه خدمات الکترونیکی (موردمطالعه: شرکت گاز استان البرز)
    امیر غفوریان شاگردی*، امید حصیری، محمدسجاد غفوریان شاگردی صفحات 83-106

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر کیفیت خدمات از طریق ارایه خدمات الکترونیکی می باشد. این پژوهش برحسب هدف کاربردی و بر اساس شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی است. جهت گردآوری اطلاعات از مطالعات کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. ابزار اندازه گیری در این مطالعه، پرسش نامه با طیف نه درجه ساعتی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارمندان بخش فناوری اطلاعات و کیفیت خدمات شرکت گاز استان البرز می باشند. در همین راستا نمونه آماری پژوهش با استفاده از فرایند تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی جهت اولویت بندی معیارهای شناسایی شده مورداستفاده قرار گرفته است. روش تجزیه و تحلیل داده ها در بخش اولویت بندی عوامل موثر بر کیفیت خدمات در ارایه خدمات الکترونیکی برای پایایی پرسش نامه زوجی وزن دهی شاخص ها از شاخص نرخ سازگاری استفاده گردید. داده های آماری گردآوری شده با استفاده از رویکرد تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و با بهره گیری از نرم افزار Super Dicision مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. نتایج حاصل از سوالات پژوهش نشان داد که: معیار تضمین از بیشترین اهمیت، اطمینان در رتبه دوم و عوامل فیزیکی و ملموس در رتبه سوم قرار دارند که نشان دهنده میزان اهمیت و تاثیر این عوامل بر کیفیت خدمات از طریق ارایه خدمات الکترونیکی در شرکت گاز استان البرز می باشند

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، خدمات الکترونیکی، فرایند تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی، شرکت گاز استان البرز
  • ارائه مدل بومی توسعه کیفیت استارت آپ در ورزش کشور مطابق با استانداردهای جهانی
    احسان تقوی رفسنجانی، مینا حکاک زاده*، محسن منوچهری نژاد صفحات 107-125
    هدف از این پژوهش، مدل بومی توسعه کیفیت استارت آپ در ورزش کشور مطابق با استانداردهای جهانی بود. این پژوهش دارای رویکرد کیفی بود که به صورت داده بنیاد اجرا شد در اجرای مدل، استانداردهای جهانی توسعه استارتاپ ها نیز در نظر گرفته شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل اساتید و مدیران آگاه به حوزه پژوهش و فعالان حوزه استارت آپ ورزشی بود. روش نمونه گیری به صورت هدفمند از نوع معیاری و تا حد اشباع نظری ادامه یافت. برای تحلیل داده ها از روش مقایسه مداوم در طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که شرایط علی، شامل عوامل ورزشی عوامل محیطی و ویژگی های شغلی بود وعوامل زمینه ای شامل توان انسانی، ویژگی های مالی، ویژگی ایده، ویژگی های حقوقی و ویژگی های زیرساخت شراایط فرهنگی بود. در این پژوهش چهار مولفه ویژگی های شخصیتی توانایی های فردی ویژگی بازار و ریسک موجود در ایده در نظر گرفته شد که عامل راهبردی مدل راهبردهای برنامه راهبردهای ساختاری و در بعد پیامدها، پیامدهای فردی، ورزشی و فکری مدنظر قرار گرفت.
    کلیدواژگان: مدل بومی، توسعه کیفیت، استارت آپ
|
  • Investigating and Explaining the Relationship between Organizational Culture Evolution Based on Denison Model and Entrepreneurship in R&D Organizations
    Mehdi Afkhami Ardakani, Ebrahim Rajabpour *, Amirhamzeh Mollaei Pages 1-18
    Considering to the unique culture are the organizations as a character for the individual, and of the importance of innovation and entrepreneurial culture capacity building, the need for cultural studies with a focus on entrepreneurship is an important step, considered as necessary and useful. The fact that certain cultural changes are occurring and that these changes are embodied in social behavior and thus in economic decisions raises the question of whether cultural change affects entrepreneurial performance. Supporting and promoting the culture of entrepreneurship, as a predisposing factor, for all societies and organizations is essential and important. The purpose of the present study was to investigate the effect of culture (Involvement, Adaptability, Consistency and Mission) on entrepreneurship components of employees of the Oil Industry Research Institute. Culture and its dimensions as independent variables and entrepreneurship and performance as independent variables have been considered. The research based on objective is implicated and based on Data collection methods is survey. This study used a descriptive approach based on branch correlation and structural equation modeling (SEM). The study population includes employees working in the RIPI. The main tool for data collection, are the Denison’s questionnaire for culture and the Covin and Slevin’s questionnaire for entrepreneurship. The results show that there is a positive and significant relationship among organizational culture with entrepreneurship. Moreover, the results showed that there is a positive and significant relationship Involvement, Adaptability, Consistency, Mission with entrepreneurship. Therefore, the directors of the research institute, by developing participation and teamwork, by creating a strong vision for the organization and a full and comprehensive agreement on the goals and mission of the organization can be used to lead people to entrepreneurial activities.
  • The Effect of Social Responsibility and Environmental Orientation on Marketing Performance Given the Mediating Role of Green Marketing Orientation (Case study: Zar Makaron Company)
    Tayebeh Farahani *, Hossein Rahmati Pages 19-36

    The challenge faced by organizations is the transformation of social values, as well as other elements of marketing environment over time, which makes corporate social responsibility more important than the past, so in order to ensure success, the marketers function and the products and services provided by the company along with observing environmental and community-related issues.Therefore, in this study, the effect of social responsibility and environmental orientation on marketing performance with regard to the mediating role of green marketing orientation in Zar Makaron Company is investigated. This research is an applied research in terms of purpose and in terms of data collection, a descriptive survey is a survey. The statistical sample included 120 managers and experts of Zar Makaron Company. To collect data, a standard questionnaire was used. To analyze the data, structural equation test were used by AMOS software. The results of data analysis indicate that social responsibility have a significant and positive effect on marketing performance through the tactical, strategic and internal green marketing orientation. environmental orientation have a significant and positive effect on marketing performance through the orientation of green marketing

  • investigate the effect of total quality management on firm sustainability through the mediating effect of knowledge management (the Case of Study: Steel industries of Chaharmahal and Bakhtiari province )
    Meysam Babaei Farsani *, Hamed Azizi Farsani Pages 37-58

    The purpose of this study is to investigate the effect of total quality management on firm sustainability through the mediating effect of knowledge management In terms of Purpose of research, this research is an applied research and in terms of methodology, it can be categorized as a descriptive research.For data and information collection, two methods of "library and field research" and questionnaires were used. Abbas (2019) standard questionnaires including three dimensions of total quality management, knowledge management and sustainability with 69 items were used for data collection.The questionnaires were answered based on a five-point Likert scale. In order to assess the validity of the questionnaire, Convergent and divergent validity tests were used. Moreover, the validity was confirmed by expert professors.  Reliability of the questionnaires was measured via Cronbach's alpha. The value of Cronbach's alpha coefficient and combined reliability coefficient were more than 0.7 .In the inferential statistics section, data normality test, correlation test and structural equation modeling with partial least squares (PLS) approach were employed via Smart PLS3 software The results validated the effect of total quality management on knowledge management with a path coefficient of 0.628 and a t-value of 9.776. Also, the effect of knowledge management on the stability of the company was confirmed with a path coefficient of 0.656 and a t-value of 9.234, meaning there is a direct relationship between knowledge management and total quality management with the performance of the organization.Knowledge management and TQM also affect the performance of companies. The results of the present study can be used by the managers of steel industries in Chaharmahal and Bakhtiari province to improve the performance of their organizations.

  • Strategic standardization to improve supply chain performance (A case study of some of the country's automotive industries)
    Mohammadreza Salemi Najafabadi *, Javad Fahim, Sohrab Abdollahzadeh Pages 59-82

    Over the past two decades, the efficiency of the supply chain has become one of the key factors in the success and competitiveness of organizations. The results of previous studies have shown the effectiveness of standardization on all stages of the supply chain and have introduced standardization as a key factor in increasing the efficiency and yield of the supply chain. In this study, by field research and using analyses of variable correlations, identifying the factors resulting from standardization that lead to improving the supply chain in some of the country's automotive industry and using analysis of variance, ranking these factors in order of effectiveness in improving the performance of the supply chain. The results of this study show that increasing the responsiveness of the supply chain is the most important effective factor resulting from standardization in improving the performance of the supply chain, which leads to accelerating the response to demand and it expands the market and provides a platform for competition in the international markets. According to the results, in addition to setting up the research and development units of standards, the automotive industry has been proposed to take a dynamic partnership with organizations for developing standards, with the aim of reducing research and development costs and benefiting from knowledge.

  • Identification and ranking of factors affecting the quality of services through the provision of electronic services (Case study: Alborz province gas company)
    Amir Ghafourian Shagerdi *, Omid Hasiri, MohammadSajjad Ghafourian Shagerdi Pages 83-106

    The purpose of this study is to identify and rank the factors affecting the quality of services through the provision of electronic services. This research is descriptive in terms of applied purpose and based on the method of data collection. Library and field studies have been used to collect information. The measurement tool in this study is a questionnaire with a spectrum of nine degrees. The statistical population of the study includes all employees of the information technology department and the quality of services of the gas company. They are in Alborz province. In this regard, the statistical sample of the research has been used using the hierarchical analysis process to prioritize the identified criteria. Data analysis method In the section of prioritization of factors affecting the quality of services in the provision of electronic services, the compatibility rate index was used for the reliability of the paired weighting questionnaire. The collected statistical data were analyzed using Analytic Hierarchy Process (AHP) and Super Dicision software. Have been analyzed. The results of research questions showed that: the guarantee criterion of the most importance, reliability in the second place and physical and tangible factors in the third place, which shows the importance and impact of these factors on the quality of services through electronic services in the Alborz province gas company